14kol

Zabavne činjenice o biciklizmu

Pojam “bicikl” nije postojao sve do 1860-ih kada su ga smislili Francuzi kako bi opisali novog dvokotača s mehaničkim pogonom.

Bicikl se, prije nego je skovana ta riječ, nazivao velociped.

Prva biciklistička utrka održala se 1868. godine u blizini Pariza. Bila je duga 1,2 kilometara, a pobijedio je James Moore na drvenom biciklu sa željeznim ‘gumama’.

Orville i Wilbur Wright, braća koja su izmislila prvi avion, vodili su jedan mali bic servis u Daytonu, SAD. Radionicu su koristili kako bi izradili letjelicu Wright Flyer.

Thomas Stevens je između 1884. i 1886. prvi u povijesti obišao svijet biciklom.

Fred A. Birchmore (25) biciklom je obišao svijet godine 1935. Cjelokupno putovanje kroz Europu, Aziju, SAD iznosilo je 65000 km. Samo pedaliranje je iznosilo 40000 km dok ostatak otpada na putovanje brodom. Potrošio je sedam pari guma.

Prvi komercijalni model bicikla koji je pušten u prodaju 1868. težio je 80 kilograma.

1975. godine Bell Auto je napravio prvu pravu biciklističku kacigu. Bila je izrađena od tvrde plastike i materijala koji je sličan pjeni. To je bio početak modernih kaciga kakve danas koristimo.

Bicikli su imali gume punjene zrakom prije nego automobili.

Najbrže što je čovjek vozio bicikl na ravnoj površini, bez pomoći, je 144,17 km/h. Rekord je 2016. postavio Todd Reichert.

Profesionalni biciklisti godišnje prijeđu i do 40 000 km.

Biciklisti su u Americi bili sportaši sa najvećom plaćom prije nego je poznati bejzbolaš Babe Ruth prešao u New York Yankees.

Tour de France je jedna od najpoznatijih biciklističkih utrka u svijetu. Prva utrka je održana davne 1903. godine i smatra se da je najveći test izdržljivosti u sportu uopće.

Najdulja biciklistička utrka na svijetu je Red Bull Trans-Siberian Extreme – 9200 kilometara.

Biciklistički Moto Cross (BMX) je osmišljen 1970-ih kao jeftinija alternativa motociklima za motocross.

BMX, ekstremna disciplina biciklističkog utrkivanja, postao je sport 2008. na ljetnim Olimpijskim igrama u Pekingu. Maris Stromberg iz Latvije je osvojio prvu zlatnu medalju u muškoj konkurenciji BMX-a, dok je u ženskoj konkurenciji zlatnu medalju osvojila Anne-Caroline Chausson iz Francuske.

Bicikl uz isti utrošak energije može se voziti tri puta brže nego što se hoda.

Na mjesto jednog automobila može se parkirati oko 15 bicikala, a neki kažu i do 20.

U Kini postoji više od pola milijarde bicikala. Bicikl je u Kinu prvi puta donesen krajem 19. st.

Svake godine se u svijetu proizvede više od 100 milijuna bicikala.

Dostava biciklom se u zadnjih 30-ak godina razvila u važnu industriju, poglavito u gradovima gdje su si kuriri stvorili ugled radi brzine dostave te vještina izbjegavanja gužvi u prometu.

Na starom kontinentu bicikli se često koriste kao prijevozno sredstvo – u Italiji bicikl koriste u 5% svih gradskih putovanja, u Nizozemskoj 30%, a sedam od osam Danaca starijih od 15 godina posjeduje bicikl. U SAD-u je stvar znatno drugačija – bicikl se za prometovanje gradom koristi u manje od 1% slučajeva.

57% stanovnika Amsterdama svakodnevno vozi bicikl.

Neka istraživanja pokazuju da je broj nesreća u biciklizmu, obzirom na prijeđenu kilometražu, 11 puta manji u odnosu na pješake. Opasnost od biciklizma je, obzirom na broj prijeđenih kilometara, oko 100 puta manja nego za pješake i 3-4 puta manja u odnosu na vozače automobila.

Ako usporedimo količinu kalorija potrošenih tijekom vožnje biciklom s brojem kalorija koje izgara automobil, razlika je zapanjujuća. Vozač bicikla sa 100 kalorija može voziti 8 km, dok automobil sa 100 kalorija može voziti samo 85 metara.